Els Ruiters

Els ruiters

Els Ruiters

Over Els

Ik woon in Eindhoven, ik ben grafisch vormgever/dtp-er en ik schrijf boeken. Naast schrijven werk ik drie dagen per week bij een reclamebureau en heb ik een kleine grafische studio.

In 2005 debuteerde ik met het jeugdboek “de Drakenmeester” en schreef daarna zowel jeugdboeken (8+) als chicklits (15+). Mijn bekendste boek is SINT, dat veel aandacht kreeg door de televisiereclame en het boek stond in 2007 dan ook in de top zestig van de meest verkochte boeken. Min of meer bij toeval raakte ik verzeild in het schrijven van een chicklit (denk daarbij aan Sophie Kinsella’s “Shopaholic”-boeken en “Bridget Jones” van Helen Fielding) en in een paar jaar tijd heb ik er daar ook een aantal van geschreven.

Verandering van spijs doet eten.

Op verzoek van uitgeverij Ploegsma zette ik me aan chicklitserie voor jongere lezers en met de inspiratie die ik opdeed uit de verhalen van mijn dochters (beide regelmatige babysitters) rolde het eerste deel in een mum van tijd uit mijn computer. De serie werd in de zomer van 2012 afgerond met het laatste deel: “Kampvuur en Kusjes”. Dat de babysittende vriendinnen razendpopulair zijn blijkt wel uit het aantal hits op de Babysit Babes-site en de mailtjes die ik daarover krijg.

In 2012 kwam mijn eerste thriller uit: “Geraakt”. Een echte Whodunnit… Het boek werd goed ontvangen en in maart 2013 komt het vervolg “Verborgen verleden” uit.

Het is leuk om afwisselend voor kinderen en voor volwassenen te schrijven. Ik heb geen echte voorkeur. Als een jeugdboek af is, heb ik weer zin in een boek voor ouder publiek; en als dat klaar is, ga ik weer met plezier aan de gang met een jeugdboek. En als ik eens een keer geen zin heb? Dan sla ik gewoon een dagje over. Schrijven doe ik omdat ik het leuk vind, niet omdat het moet.

Lezen.

Lezen vind ik heerlijk, maar ik doe het niet zo vaak als ik zo willen. Als ik intensief bezig ben met schrijven, is lezen soms storend. Ik lees graag thrillers, soms fantasy of science fiction. Sinds kort heb ik een e-reader. Er gaat niks boven een fysiek boek, maar het is toch wel verhipte handig. De e-reader in mijn handtas en hoppa: lekker lezen in de trein of de wachtkamer! En thuis weer verder in het “echte” boek!

En verder?

Ik houd van films kijken, lezen, muziek en saxofoon spelen, dat laat ik in twee big bands horen. Getrouwd met een fijne man, we hebben twee lieve dochters. Koffie gaat er bij mij altijd in, op mijn boterhammen eet ik kaas, ik heb een zwak voor schoenen. Wandelen en foto’s maken doe ik ook graag. Ik ben dol op het bijzonder grappige Desperate Housewives, en Ugly Betty haal ik ook graag uit de kast. Daarnaast ben ik een true X-Phile en het gemis van de X-Files is gelukkig weer goedgemaakt met Supernatural en het ondergewaardeerde Farscape. Ja, ik hou van Science Fiction. Én van Formule 1. Echt waar. Had je niet gedacht hè?